måndag 25 november 2013

Fifty shades of gotisk fiktion?

Förbereder en veckas undervisning på Ölands folkhögskola, inom ämnet "orealism". Alltså, alla genrer som INTE är realism. Det blir en del, det! Surfar runt lite och hittar en definition av den gotiska fiktionen där det bland annat står att "syftet med den gotiska romanen är att väcka så många, starka känslor som möjligt. Till formen är den stereotyp, och har flera stående karaktärer. Handlingen är som regel förlagd till ett gammalt slott, där den demoniske slottsägaren har ett mörkt förflutet som en ung kvinna konfronteras med." Och nu har jag ju inte läst Fifty Shades of Grey, och jag kommer antagligen inte göra det heller, men jag föreställer mig att ovanstående är en ganska utmärkt resumé av den boken. Den lockar mig inte mer för det, men ändå.

3 kommentarer:

 1. Jo, och av riddar Blåskägg. (Den har jag åtminstone läst.)

  Jag läste fel först och bröt av meningen efter "den demoniske slottsägaren har ett mörkt förflutet som en ung kvinna". Då tänkte jag att det var mer sting i den gotiska romanen än jag hade för mig.

  U.J.

  SvaraRadera
 2. Underbart, jag skulle gärna läsa berättelsen om den demoniske slottsägaren som har ett mörkt förflutet som ung kvinna!
  Har du förresten läst Angela Carters version av Blåskäggsagan, "The bloody chamber"? Den är både rå, skräckfylld och erotisk, och dessutom skriven på ett strålande språk!

  SvaraRadera
 3. VIll tipsa om...

  FANTASTIKNOVELLTÄVLINGEN 2014

  Det är 15-årsjubileum för Fantastiknovelltävlingen, som härmed utlyses. Den stödjs av Novellmästarna, en ideell förening för att främja novellkonsten (http://novellmästarna.se/, 10-årsjubileum i år!), och tävlingen är till för science fiction, fantasy eller skräck. De enkla reglerna:

  1. Skicka tävlingsbidrag som ren text (s k ASCII; inga bifogade filer, t ex Word-filer) senast 31 augusti till fantastiknovell@hotmail.com SAMT ahrvid@hotmail.com . Använd rubrik "tävlingsbidrag".

  2. Noveller skall anknyta till science fiction, fantasy eller skräck (genre får tolkas en smula generöst; det bör finnas något "fantastiskt" element). Man får skicka flera bidrag. Maxlängd 50 000 tecken (inkl blanksteg och skiljetecken). Språk svenska.

  3. Vinnarna utses av en jury. Noveller som placerar sig på någon prisplats postas även på SKRIVA:s E-postlista.

  4. Förstapris 1000 kr. Andrapris 600 kr. Tredjepris 400 kr. De tre på prispallen erhåller också en gratis årsprenumeration på tidningen Skriva!

  Därutöver kan juryn dela ut hedersomnämnanden. Tävlingen är djupt tacksam för sponsorskap av, i bokstavsordning, SF-Bokhandeln http://www.sfbok.se, tidingen Skriva http://http://tidningenskriva.se/, Wela förlag http://http://www.welaforlag.se/ och förlaget Zenzat http://zenzat.wordpress.com/ - gynna våra gynnare! En liten sak: genom åren har förfrågningar och undringar kommit om man "bör" sträva mot maxgränsen på 50K. Den gränsen är satt bara för att någonstans bör en gräns sättas! De flesta noveller som klarar sig bra brukar vara på 10-25 000 tkn. Bästa genre? Senaste åren har det varit nästan dött lopp mellan sf, fantasy och skräck.
  SKRIVA är den äldsta aktiva E-postlistan för novellförfattare, startad 1997. (För att ansluta, maila skriva-request@freelists.org, med subject/ämnesrad: subscribe.) Se infosidan www.skriva.bravewriting.com - sidan uppdateras sällan, helt avsiktligt (mest årlig tävlingsinfo) . SKRIVA diskuterar skrivande, fantastik, litteratur, kultur, ibland litet vetenskap, där publiceras olika nyheter, man kan posta och kommentera noveller, eller chatta med andra skrivintresserade om det mesta.

  --Ahrvid

  SvaraRadera