måndag 21 september 2009

Mässa, mässa, massa mässa

Mmm.
Skrivandet, ja. Den Nya Boken. Länge var det bara jag och den, långa dagar, längre nätter. Men nu står mässan för dörren och koncentrationen ger sig allt oftare iväg ut genom fönstret. Jag minns att det var just därför jag startade den här bloggen: för att kunna balansera mellan Skrivandet å ena sidan, och Branschen å andra sidan. Den här veckan är det Branschen som drar i mig, och jag har inget emot det. Det ska bli roligt med mässa, jag ska träffas, minglas, pratas, äta (s?), mötas och läsas. Finfint, jag kommer vara härligt utmattad på söndag. Men det slutar inte att förvåna mig, detta med den absoluta motsatsen mellan att SynasHöras, och att Hålla Käft och Skriva. Så fort jag känner mig sedd, betraktad, hörd - då stannar skrivandet av. Att producera texten, umgås med den, få den att leva, det kräver att jag får vara osedd, ohörd. Jag har lufsat runt i min ateljé i Gamlestan i Göteborg i ett par veckors tid, det har bara varit jag och texten (och en eller annan vän eller pojkvän en dag eller två emellanåt). Jag var totalt insugen i berättelsen, skrev till, drog ifrån, flyttade, ändrade. Såg den växa fram utan att vara helt säker på att det var under min hand det skedde.
Men nu? Jag öppnar dokumentet, ögnar i texten. Tänker: Jaha? Vad har vi här, nu då? Så fort jag försöker bryta in i texten och skriva, så fort jag försöker få något ur mig - då flyger tankarna i väg till mässor och möten, pengabrist, oro. Hur ska jag ha råd att flytta hem till Göteborg igen? Hur ska jag få fler uppdrag som föreläsare, hur ska jag leva mitt liv, hur ska jag hur ska jag hur ska jag...? Hur ska jag någonsin kunna skriva färdigt detta, det glider mig ur händerna, jag vet inte vad det är, vad det blir, det...
Men jag vet det ju, egentligen. Den här uppförsbacken känner jag igen, det är en puckel, en kritisk punkt att ta sig över för att komma till nerförbacken igen, få en rutschande färd utför där orden rinner om varanda ur en. Måste stånka och pusta uppåt först bara, i motvinden. Och att göra det två dagar innan det är Branschdags - å nej. To Shut Up and Write kräver andra omständigheter.
På lördag har jag ett möte med ett nyfiket förlag. Tills dess: ligg i träda, text! Jag går och provar ut lite outfits och leenden så länge.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar