torsdag 28 juni 2012

Några rader om en sjö


Vad är sjön?
Sjön är en varelse med två ansikten.
Glittrande försommardagar, ljumma försommarkvällar, en klippa som bara de unga söker sig till. Vägen dit är sank och snårig, tygskor sjunker ner i dy och nya tröjor fastnar i taggbuskarna. Men vid vägens ände hägrar den där klippan som höjer sig över vattnet, ärrad av ett oändligt antal improviserade eldstäder. En undanskymd plats där man kan få bli vuxen i lugn och ro, där man kan treva sig fram till nya erfarenheter i skenet av brinnande torra granruskor och utköpta bag-in-box-kartonger. De slippriga, äventyrliga stenarna strax under ytan, att kliva ner i det svarta vattnet och ta några simtag, känna hur den alkoholvarma huden svalkas, känna tankarna klarna innan man återvänder till vuxenblivandet.  
Historierna om att sjön är bottenlös viskas från örat till öra, blåses ner i ölflaskornas halsar, sväljs av nästa mun som dricker. Man har lodat, ingen botten nåddes. Man har dykt, ingen botten syntes. Man har forskat, ingen botten gick att bevisa. Sjön är en krater efter en enorm meteorit, sjön är en spricka i jordskorpan efter en väldig jordbävning, sjön är utkarvad av ett milstjockt istäcke för tiotusen år sedan.

Sjön är en varelse som en dag vänder upp sitt onda öga, en grym svart vattenblick mellan granar och hällar.
Ett bottenlöst gap som lapar i sig blod och skräck, en ung pojke simmar i panik över avgrunden, på klippan står fyra andra pojkar och ropar att de kommer att slå ihjäl hans kompis om han inte vänder tillbaka, om han inte ställer sig till förfogande för deras hat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar